Daar zit je dan. Je hebt je bedrijf aangemeld bij de Kamer van Koophandel en daarmee ben je baas geworden in je eigen bedrijf. Maar wat nu? Wat doe je allemaal als baas?
Vanaf nu bepaal jij hoe er gewerkt wordt, met wie, wat je daarmee wilt verdienen, hoeveel uren je wil werken, wanneer je wat doet. Was er eerst een leidinggevende die aangaf wat er van jou verwacht werd, nu ligt alles op jouw bordje. Na de eerste blijdschap, kan dat wel eens overweldigend aanvoelen maar het mooie is dat jij het nu vorm kan gaan geven op een manier die bij jou past.

Dat gaat niet altijd vanzelf. In de eerste jaren van mijn zzp-schap ben ik een samenwerking aan gegaan met twee andere zzp-ers. Dat leek in eerste instantie een goede stap want ik ben erg van het samenwerken en vind echt dat 1 + 1 meer is dan 2. Toch bevond ik me anderhalf jaar later in een situatie waarin ik werkte met twee dames waarmee ik geen fijne klik had en was ik werk aan het doen wat me weinig plezier en voldoening gaf. En dat in mijn eigen bedrijf!

Het heeft echt wel een hele tijd geduurd voordat ik dat in de gaten kreeg. Ik was alleen maar keihard aan het werk in mijn bedrijf en werkte helemaal niet aan mijn bedrijf. Vanaf toen heb ik het anders aangepakt. Ik ben gaan onderzoeken hoe ik wel wilde werken. Wat wil ik mijn klanten bieden, van welke klanten word ik blij, van welke werkzaamheden in mijn bedrijf word ik blij? Op basis daarvan heb ik keuzes gemaakt. De werkzaamheden die mij energie geven, die heb ik uitgebreid en stevig neergezet. De werkzaamheden die mij energie kosten besteed ik, zodra het financieel mogelijk is, uit. Zo is de administratie echt niet mijn ding, dat kunnen andere mensen heel veel beter dan ik.

Op dit moment werk ik alleen maar ik zie nog steeds de meerwaarde van samenwerking. Daar blijf ik ook voor open staan. Een volgende keer ga ik wel beter onderzoeken hoe beide partijen dat samenwerken zien en maken we daar heldere afspraken over. Belangrijke les die ik geleerd heb is dat je als baas binnen je eigen bedrijf op moet letten dat je niet opgeslokt wordt door het werken in je bedrijf. Het is van wezenlijk belang dat je dagelijks ook aan je bedrijf werkt. Wat is je doel, waar wil je naar toe? En hoe denk je daar te komen?