Een elevator pitch. Als startend ondernemer heb je er vast wel eens van gehoord.
Hoe vertel je in 30 seconden wie je bent, wat je doet en voor wie? Stel je stapt in de lift met jouw ideale klant. Wat vertel je haar dan in die 30 seconden waarop de lift van de begane grond naar de 5e verdieping zoeft. Uiteraard geeft je eerst je naam. Vervolgens wil je in elk geval aangeven wie jouw doelgroep is, met welk probleem jouw doelgroep worstelt en wat hun verlangen is.

Wie is jouw doelgroep? Hoe specifieker jouw doelgroep is, hoe beter je ze aan kunt spreken.
Je zou kunnen zeggen, hoe specialistischer hoe beter. Als startend ondernemer is dit vaak een hele enge stap. Je bent al blij als je een klant krijgt, je gaat toch niet op voorhand allerlei mensen uitsluiten door je te richten op een hele specifieke doelgroep? Maar het werkt juist andersom. Klanten voelen zich aangetrokken tot iemand die specialist is op dat gebied waar zij hulp nodig hebben.

Een voorbeeld. Stel je hebt een dochter van 7 die gepest wordt. Ga je dan naar een algemeen kindercoach of naar een kindercoach die gespecialiseerd is in pesten tijdens de basisschool leeftijd?
Met welke doelgroep werk jij het liefst?

Nu je weet wie je doelgroep is, wil je graag weten wat het grootste probleem is van jouw doelgroep.
Waar lopen ze tegenaan? Dit hoef je niet allemaal zelf te bedenken, je kunt het jouw doelgroep ook gewoon vragen. Ga het gesprek aan met een aantal mensen en ontdek zo welk probleem zo groot is, dat ze hier hulp bij nodig hebben.

En als je toch in gesprek bent met je doelgroep, vraag ze dan ook meteen wat hun verlangen is. Wat zouden ze dolgraag willen? Hoe ziet de wereld er uit als hun probleem opgelost is? Dat is wat jij wil bieden. Dat is ook wat je wilt vertellen. Een klant maakt het in eerste instantie niet zo veel uit hoe je dit doet. Maak hier niet de vergissing om uitgebreid te gaan vertellen welke methode je toepast.
Spiegel ze hier wel een lonkend perspectief voor. Jij gaat er voor zorgen dat hun verlangen werkelijkheid wordt.

Hoe verpak je dit nu in een paar pakkende zinnen? “Hallo, ik ben [NAAM]. Ik help [DOELGROEP] die worstelen met [PROBLEEM] om [VERLANGEN VAN DE DOELGROEP]”. Doe de invuloefening, voeg er nog wat aan toe of schrap juist iets. Pas de zin aan totdat die lekker over de tong rolt. Ga er dan mee oefenen. Probeer hem uit bij iedereen die je tegenkomt. Je ziet dan vanzelf of mensen er op aan gaan of dat je er nog een beetje aan moet schaven. Succes!